Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Elektronische apparaten in Nederlandse huishoudens

7 sep 2024 door Pim Meurs
Stofzuiger

 

Heb je er ooit over nagedacht hoeveel elektronische apparaten je in huis hebt? Waarschijnlijk niet, toch? Maar als je even stilstaat bij de hoeveelheid apparaten die je dagelijks gebruikt, die soms in de kast blijven liggen, of zelfs kapot zijn, is dat best een interessante gedachte. En dat is precies waar Stichting Open in 2023 onderzoek naar deed.
 

Stichting Open

Stichting Open (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) is verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van afgedankte elektronische apparaten in Nederland. Hun missie is om de circulaire economie te bevorderen en minstens 65% van alle apparaten in te zamelen. Om beter te begrijpen hoeveel apparaten we eigenlijk thuis hebben, besloten ze onderzoek te doen naar het gemiddelde aantal elektronische apparaten per huishouden in Nederland.
 

Het resultaat: 131 elektronische apparaten per huishouden

Wat bleek? Het gemiddelde Nederlandse huishouden bezit maar liefst 131 elektronische apparaten. Dat is een verrassend aantal, en dat roept meteen vragen op: gebruiken we ze allemaal? Hoeveel liggen er kapot in een lade of worden simpelweg niet meer gebruikt?
 

Enkele andere opvallende bevindingen uit het onderzoek:

  • 19% van de apparaten in onze huizen is kapot of wordt niet meer gebruikt.
  • Er zijn 10,5 miljoen elektronische tandenborstels in gebruik.
  • Elk huishouden heeft gemiddeld 1,5 flatscreen-tv.
     

Deze cijfers klinken misschien niet meteen schokkend, maar het wordt interessanter als je kijkt naar de verschillende categorieën apparaten en hoeveel daarvan ongebruikt of defect zijn.

 

Huishoudelijke apparaten: veel gebruikt of veel kapot?

Neem bijvoorbeeld de categorie huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, wasdrogers en zonnebanken.

  • Wasmachines: Elk huishouden heeft er vrijwel één, en slechts een klein deel, zo’n 28.000 van de 7,7 miljoen huishoudens, heeft een kapotte wasmachine staan.

  • Zonnebanken: Hier is het een ander verhaal. Ongeveer 270.000 huishoudens gebruiken een zonnebank, maar verrassend genoeg hebben bijna evenveel huishoudens er één staan die ze niet gebruiken (250.000), en 31.000 hebben zelfs een kapotte zonnebank. .
     

Zoveel kapotte en ongebruikte elektronica hebben we in huis

Het onderzoek laat zien dat we in Nederland een aanzienlijke hoeveelheid ongebruikte en kapotte elektronische apparaten in huis hebben. Maar waarom bewaren we deze apparaten? Hieronder een overzicht van enkele veelvoorkomende apparaten en het aantal dat ongebruikt of defect is:
 

Apparaat Hoeveelheid ongebruikt/kapot
Computer 5.440.000
Vaatwassers 186.000
Oven & magnetron 535.000
Tosti-ijzers 967.000
Koffiezetapparaten 1.514.000
Waterkokers 717.000
Spelcomputers 1.747.000
Powerbanks 2.175.000
Verlengsnoeren & stekkerdozen 9.769.000
Printers, faxen & scanners 1.169.000
Mobieltjes 6.509.000


Bewaren we te veel? Zijn we hoarders?

Het onderzoek stelt de vraag of we in Nederland te maken hebben met "hoarding" van elektronica. Dat wil zeggen: we bewaren apparaten die we niet gebruiken, vaak kapot zijn en waar we geen afstand van doen. Uit het rapport blijkt dat gemiddeld 25% van de apparaten in huis ongebruikt of defect is. Dat betekent dat 1 op de 4 apparaten gewoon stof ligt te verzamelen!

Sommige apparaten zijn seizoensgebonden, zoals kerstverlichting, maar als je kijkt naar specifieke apparaten, zijn de cijfers soms nog opvallender:

Apparaat Percentage ongebruikt/kapot
Projectors & beamers 63%
Losse lampen 52%
Feestverlichting 52%
Zonnebanken 51%
Elektronische sigaretten 48%
Broodbakmachines 46%
Horloges & smartwatches 35%
Mobieltjes 30%

 

Vergelijkbare bevindingen in andere onderzoeken

Deze bevindingen sluiten aan bij andere onderzoeken. Uit een studie van Eurostat blijkt bijvoorbeeld dat:

  • 19% van de mensen hun oude desktopcomputer bewaart;
  • Een derde van de mensen hun oude tablet of laptop houdt;
  • De helft van de mensen hun oude mobiele telefoon bewaart.

Ook een marktonderzoek van Material Focus toonde aan dat huishoudens in vier jaar tijd van gemiddeld 20 ongebruikte of kapotte apparaten naar ongeveer 30 stuks zijn gegaan. Dit toont duidelijk aan dat we een groeiend aantal apparaten in huis bewaren zonder ze nog te gebruiken.

 

De e-waste realiteit: tijd om actie te ondernemen

In een eerder blog schreven we al over de groeiende uitdaging van e-waste. Niet alleen wordt er steeds meer elektronica geproduceerd, maar ook de recycling en verwerking ervan kunnen beter. Het bewaren van ongebruikte en kapotte apparaten draagt bij aan het probleem. Als we deze apparaten hergebruiken of laten repareren, kunnen we de vraag naar nieuwe producten verminderen en de hoeveelheid afgedankte apparaten kleiner maken.

 

Wat kun jij doen?

Hoeveel ongebruikte of kapotte apparaten heb jij thuis liggen? Misschien meer dan je denkt! Het is tijd om actie te ondernemen:

  • Overweeg om apparaten te laten repareren als ze kapot zijn.
  • Doneer apparaten die je niet meer gebruikt, maar nog wel werken.
  • Breng kapotte apparaten naar een e-waste inzamelpunt zodat ze gerecycled kunnen worden.
     

Elk apparaat dat een tweede leven krijgt, draagt bij aan een duurzamer gebruik van elektronica.

Benieuwd hoeveel e-waste je in huis hebt en wat je ermee kunt doen? Deel je ervaringen en laten we samen het aantal ongebruikte apparaten verminderen!
 

Conclusie

Uit het onderzoek van Stichting Open blijkt dat Nederlandse huishoudens veel elektronische apparaten bezitten, waarvan een aanzienlijk deel ongebruikt of kapot is. Door bewuster om te gaan met deze apparaten kunnen we de hoeveelheid e-waste verminderen en bijdragen aan een circulaire economie. Hoeveel apparaten gebruik jij eigenlijk nog? Tijd om op te ruimen!