Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Hoe worden smartphones geproduceerd en wat is hun groeiende rol in de e-waste keten?

15 jul 2023 door Pim Meurs
smartphones-impact-e-waste

In 2007 veranderde Apple de wereld met de introductie van de eerste iPhone. Nu, zestien jaar later, zijn smartphones zo geïntegreerd in ons dagelijks leven dat het moeilijk voor te stellen is hoe we ooit zonder konden. Maar wat veel mensen niet beseffen, is de groeiende milieu-impact van de productie en het gebruik van smartphones. De vraag naar smartphones blijft toenemen, en daarmee ook de hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) die we genereren.

In deze blog duiken we in de gevolgen van smartphones voor het milieu, met name hun bijdrage aan e-waste en het gebruik van kostbare grondstoffen. Wat gebeurt er eigenlijk met onze oude smartphones, en hoe kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst?

 

De toenemende e-waste door smartphones

Wereldwijd zijn er tot nu toe meer dan 7 miljard smartphones geproduceerd, met bijna 5 miljard dagelijkse gebruikers. Dit enorme aantal betekent dat smartphones een grote bijdrage leveren aan de groeiende hoeveelheid e-waste. Volgens een studie van Nevis Security, gepubliceerd op LinkedIn, vervangen we onze smartphones veel vaker dan andere elektronica. Maar wat gebeurt er met onze oude toestellen?

Het vervangen van telefoons zorgt voor een grote toename van e-waste, wat een groeiend probleem is. In 2014 werd alleen al door kleine consumentenelektronica zoals smartphones meer dan 3 miljoen kubieke meter e-waste gegenereerd. Van al dat elektronisch afval wordt echter maar 16% effectief gerecycled, wat betekent dat het merendeel van de gebruikte materialen verloren gaat, terwijl ze hergebruikt zouden kunnen worden.

 

Welke metalen worden gebruikt in smartphones?

 

Infographic van metalen in smartphones

Smartphones zijn complexe apparaten die tientallen verschillende materialen bevatten. Volgens een onderzoek uit 2020 door Bookhagen et al., bestaat de gemiddelde smartphone uit:

  • 45% metalen
  • 32% glas
  • 17% plastic
  • 6% andere materialen

Wat veel mensen niet weten, is dat er meer dan 50 verschillende metalen worden gebruikt in smartphones. Deze metalen spelen een cruciale rol in de prestaties en duurzaamheid van onze toestellen. Hieronder bespreken we de zeven metalen die het meest voorkomen in smartphones:

  1. IJzer (Fe)
  2. Silicium (Si)
  3. Magnesium (Mg)
  4. Aluminium (Al)
  5. Koper (Cu)
  6. Nikkel (Ni)
  7. Chroom (Cr)

Naast deze basismetalen zijn er ook 11 zeer waardevolle metalen die worden gebruikt in smartphones, waaronder:

  • Goud (Au)
  • Palladium (Pd)
  • Nikkel (Ni)
  • Koper (Cu)
  • Platina (Pt)
  • Neodymium (Nd)
  • Tin (Sn)

Hoewel goud in zeer kleine hoeveelheden in smartphones voorkomt, is het verreweg het meest waardevolle metaal. De waarde van het goud in alle smartphones wereldwijd wordt geschat op 6 miljard dollar! Na goud zijn palladium en nikkel de meest waardevolle metalen, met een geschatte waarde van respectievelijk 807 miljoen en 300 miljoen dollar.

 

De impact van mijnbouw op het milieu

De metalen die nodig zijn voor smartphones worden vaak gedolven uit mijnen, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor het milieu en de lokale gemeenschappen. Mijnbouwactiviteiten kunnen leiden tot:
 

  • Ontbossing: Het openen van mijnen vereist vaak het kappen van grote stukken bos, wat de biodiversiteit bedreigt.
     
  • Watervervuiling: Chemicaliën die worden gebruikt in het extractieproces kunnen waterbronnen verontreinigen, met verwoestende gevolgen voor de lokale ecosystemen.
     
  • CO2-uitstoot: De mijnbouwindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan de klimaatverandering.

Deze milieueffecten maken het des te belangrijker om zorgvuldig om te gaan met de materialen die we gebruiken, en om recycling te bevorderen.

 

Waarom recyclen en hergebruik belangrijk zijn

De productie van smartphones legt enorme druk op de aarde door het gebruik van kostbare en vaak moeilijk te winnen grondstoffen. Door oude smartphones weg te gooien zonder ze te recyclen, verspillen we waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom recycling en hergebruik essentieel zijn:
 

  1. Beperking van e-waste: Door smartphones te recyclen, verminderen we de groeiende berg elektronisch afval.
     
  2. Behoud van grondstoffen: Materialen zoals goud, palladium en koper kunnen opnieuw worden gebruikt voor nieuwe producten.
     
  3. Milieu-impact verminderen: Door minder mijnbouw te vereisen, verminderen we de vervuiling en schade aan ecosystemen.

Een beter recyclingsysteem kan ons helpen de negatieve impact van smartphones op het milieu te verkleinen en waardevolle grondstoffen te herwinnen.

 

Conclusie: Een duurzamere toekomst voor smartphones

Smartphones hebben onze manier van leven onmiskenbaar verbeterd, maar ze hebben ook een aanzienlijke impact op de planeet. De winning van grondstoffen en de toenemende hoeveelheden e-waste zijn grote uitdagingen waarmee we te maken hebben. Het goede nieuws is dat we door betere recyclingpraktijken en het bevorderen van hergebruik kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Bij Mr Again geloven we in het belang van het herstellen en hergebruiken van technologie. Wil je meer weten over de impact van smartphones op het milieu en wat je kunt doen om bij te dragen aan een betere toekomst? Blijf op de hoogte van onze blog, waarin we in toekomstige posts dieper ingaan op de specifieke metalen die in smartphones worden gebruikt, zoals ijzer, en hoe recycling echt het verschil kan maken.

Mis onze volgende post niet waarin we dieper ingaan op het gebruik van ijzer in smartphones, waar het vandaan komt, en welke impact het heeft op het milieu en de maatschappij!

Bronnen:

  1. How Often Do Users Change Their Smartphone? (nevis.net)
  2. Smartphones - Statistics & Facts | Statista
  3. What 10 years of smartphone use means for the planet - Greenpeace International
  4. Metallic resources in smartphones - ScienceDirect