NL
NL

Retina telefoon schermen

6 mrt. 23
retina-telefoon-schermen

In de afgelopen jaren zijn Retina-schermen steeds populairder geworden en worden ze gebruikt in verschillende apparaten, waaronder smartphones, tablets en laptops. Maar wat zijn Retina-schermen precies en wat maakt ze anders dan andere schermtypen?

Retina-schermen zijn displays die worden gebruikt in verschillende Apple-apparaten, waaronder iPhones, iPads en MacBooks. De term "Retina" werd geïntroduceerd door Steve Jobs en verwijst naar de hoge pixeldichtheid van de schermen. Hierdoor zijn de afzonderlijke pixels niet meer zichtbaar voor het menselijk oog en lijkt het beeld scherper en helderder. 

Steve Jobs introducing Retina displays

De ontwikkeling van Retina-schermen begon in 2010, toen Apple voor het eerst de term introduceerde met de lancering van de iPhone 4. Sindsdien zijn Retina-schermen een belangrijk onderdeel geworden van de meeste Apple-producten. Andere merken zijn ook begonnen met het implementeren van soortgelijke schermen in hun apparaten.

 

Wanneer is een scherm een Retina scherm?

Apple noemt een scherm Retina als de gebruiker niet in staat is de afzonderlijke pixels van elkaar te onderscheiden. Twee factoren zijn daarbij van belang: 

  • De pixeldichteid van het scherm gemeten in Pixels per Inch (PPI)
  • De afstand van een gebruiker tot het scherm 

Pixel Density


Deze laatste is relevant omdat een iPhone typisch dichterbij wordt gebruikt dan een laptop. Dat betekent dat een laptop bij een mindere pixeldichtheid nog steeds als Retina kan worden gekwalificeerd. 

Een Retina-scherm bevat dus meer pixels per inch (PPI) dan een traditioneel scherm. Dit zorgt ervoor dat de afzonderlijke pixels niet meer zichtbaar zijn voor het menselijk oog, waardoor het beeld scherper lijkt. Bij de introductie van de iPhone 4 werd hiervoor een grens van 300 PPI aangenomen, terwijl het scherm op de iPhone 4 362 PPI was en daarmee - dus - Retina. 

Behalve een hogere pixeldichtheid gebruikt een Retina scherm ook speciale technologieën om de kleuren en helderheid te verbeteren. Zo maakt Apple bijvoorbeeld gebruik van IPS (in-plane switching) technologie om de kijkhoeken te verbeteren en kleuren nauwkeuriger weer te geven.

Retina zegt dus vooral iets over de scherpte van het beeld dat gebruikt wordt welke afhankelijk is van de pixel dichtheid en de afstand tot het scherm.. Als een beeldscherm wordt aangeduid als Retina wil dat zeggen dat deze aan de minimale eissen van Apple voldoet. 

Goed om te vermelden is dat Retina schermen zowel LCD, OLED als AMOLED kunnen betreffen. 

Retina screens

Toestellen die gebruikmaken van Retina-schermen

Retina-schermen worden voornamelijk gebruikt in Apple-apparaten, hoewel sommige andere merken ook Retina-schermen gebruiken. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste apparaten die gebruik maken van Retina-schermen:

Apple-apparaten met Retina-schermen:

  • iPhone: alle modellen vanaf de iPhone 4 hebben Retina-schermen.
  • iPad: de meeste iPad-modellen hebben Retina-schermen, waaronder de iPad Air, iPad Pro en iPad mini.
  • MacBook: alle MacBook-modellen sinds 2012 hebben Retina-schermen.
  • iMac: alle iMac-modellen sinds 2012 hebben Retina-schermen.

Andere merken die Retina-schermen gebruiken:

  • Huawei: sommige Huawei-smartphones hebben Retina-schermen.
  • Xiaomi: sommige Xiaomi-smartphones hebben Retina-schermen.
  • Samsung: sommige Samsung-tablets hebben Retina-schermen.

Over het algemeen zijn Retina-schermen exclusief voor Apple-apparaten. Andere fabrikanten gebruiken vaak soortgelijke technologieën, maar geven deze andere namen.

 

Andere type Retina-schermen

Sinds de introductie in 2010 heeft Apple Retina schermen verder geoptimaliseerd en zijn er ook nieuwe namen bijgekomen. Zo zijn er inmiddels Retina HD schermen, Super Retina HD schermen en Super Retina XDR schermen. Allen berusten ze op het Retina principe en hebben ze een andere naam omdat de schermen net iets beter zijn. 

 

Zoek een reparateur

 

Andere artikelen die ook interessant voor je zijn

De volgende artikelen zijn mogelijk ook interessant voor je: