Wanneer je Samsung smartphone niet meer aan wil gaat is dat natuurlijk super frustrerend. Je gebruikt je telefoon immers voor zoveel meer dan alleen bellen: het is je agenda, je camera, je connectie met de wereld. Voordat je het opgeeft, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om te proberen het probleem zelf op te lossen. We zetten er een aantal voor je op een rij die mogelijk het probleem oplossen!
Het lijkt misschien simpel, maar soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Een probleem met de stroomtoevoer is een veelvoorkomende oorzaak van een apparaat dat niet opstart.
Waarschijnlijk had je het wel geweten als je telefoon nat was geworden, maar toch even de check. Weet je zeker dat je telefoon niet met water in aanraking is gekomen? Water is de aartsvijand van elektronische apparaten. Waterschade kan interne componenten beschadigen en ervoor zorgen dat je apparaat helemaal niet meer opstart. Is je telefoon wel met water in aanraking gekomen doe dan dit:
Lees ook deze blog waarin we dieper ingaan op wat je kunt doen bij telefoon waterschade.
Een open deur: natuurlijk gaat je telefoon niet meer aan als je batterij zijn beste tijd heeft gehad. Vaak gebeurt dit niet van de een op de andere dag en zie je al langer symptomen van een zwakker wordende batterij. Normaal gesproken vooral als je een wat oudere telefoon (batterij) hebt. Valt je telefoon de laatste tijd vaker uit dan normaal en/of moet deze vaker aan de lader? Het zou goed kunnen dat het aan de batterij ligt. In dat geval kun je het volgende proberen:
Soms doet je telefoon het wel, maar heb je een zwart scherm waardoor het lijkt also je telefoon het niet doet. Je kunt dat uitsluiten door te controleren of je telefoon nog wel op knoppen en dergelijke functioneert, let bijvoorbeeld op het volgende:
Zie je activiteit? Grote kans dat het probleem bij je scherm ligt. In dit geval doe je er verstandig aan een diagnose te laten stellen bij een reparateur.
Soms kan je telefoon gekke kuren vertonen door applicaties op je telefoon. Heb je onlangs een nieuwe app geinstalleerd en zijn je problemen toen begonnen? Dan kan het raadzaam zijn om te kijken of het wel lukt je telefoon in veilige modus aan te zetten. In deze modus worden alle apps van derden tijdelijk uitgeschakeld, waardoor je apparaat alleen met de systeemapps werkt. Dit is bijzonder nuttig omdat het je de mogelijkheid geeft om te controleren of het probleem aanhoudt zonder de invloed van externe apps. Als het probleem in veilige modus niet optreedt, weet je dat een van je gedownloade apps waarschijnlijk de oorzaak is.
Zo activeer je de veilige modus:
Voor nieuwere Samsung-modellen:
Voor andere modellen:
Om de veilige modus te verlaten, herstart je simpelweg je apparaat zoals je normaal zou doen. Dit brengt je apparaat terug naar de normale modus, waarin alle apps weer beschikbaar zijn.
Als je vrij zeker bent dat al het bovenstaande niet de oorzaak is dan kun je een reset uitvoeren. Een harde reset kan je apparaat weer tot leven wekken zonder dat er gegevens verloren gaan. Het is een krachtige eerste stap voordat je drastischere maatregelen neemt. Dit doe je zo:
Als een hard reset niet werkt, kan een factory reset nodig zijn. Dit wist alle gegevens van je apparaat, dus zorg dat je een back-up hebt gemaakt. Doe het bijvoorbeeld zo:
Als geen van deze stappen werkt, is het tijd om je apparaat naar een professionele reparateur te brengen. Zij kunnen een diagnose stellen en daarna vaak het probleem ook voor je oplossen. Klik hier en zoek eenvoudig naar reparateurs voor Samsung reparatie bij jou in de buurt.