Reparatie
Over ons
Apparaten
Steden
NL
NL

Wat te doen bij drone waterschade?

24 jun 2024 door Pim Meurs

 

Je drone is in het water gevallen. Wat nu? Het is de nachtmerrie van elke drone-eigenaar: je drone raakt water en je vreest dat hij onherstelbaar beschadigd is. Hoewel het verleidelijk kan zijn om in paniek te raken, is het belangrijk om snel en systematisch te handelen. In deze gids bespreken we de stappen die je moet ondernemen om de schade aan je drone te beperken en hoe je deze uiteindelijk naar een reparateur kunt brengen voor een grondige reiniging en herstel.
 

Wat te doen direct na waterschade
 

Stap 1: Verwijder de accu

De allereerste stap is om direct de accu uit de drone te halen. Dit is cruciaal omdat LiPo-accu's onstabiel kunnen worden wanneer ze beschadigd raken en zelfs in brand kunnen vliegen. Leg de accu op een veilige, vuurbestendige plek en breng deze zo snel mogelijk naar een afvalverwerkingscentrale.

 

Stap 2: Spoel de drone af (alleen bij zout water)

De kans dat je drone een val in zoet water overleeft, is groter dan in zout water. Zout water is zeer corrosief en geleidt elektriciteit beter, waardoor er snel kortsluitingen kunnen ontstaan. Als je drone in zout water is gevallen, spoel hem dan af met isopropylalcohol. Dit absorbeert water en voorkomt verdere schade. Geen isopropylalcohol bij de hand? Gebruik dan zoet water om de zoutresten te verwijderen. Als je drone in zoet water is gevallen, kun je deze stap overslaan.

 

Stap 3: Droog de drone oppervlakkig

Droog de drone zo goed mogelijk af met een doek. Gebruik geen föhn, verwarming of rijst om de drone te drogen, omdat dit vaak niet effectief is en mogelijk verdere schade kan veroorzaken. Vocht kan zich namelijk ophopen in moeilijk bereikbare plekken binnen de drone.

 

Stap 4: Breng de drone naar een professionele reparateur

Zelfs na een oppervlakkige droging is het verstandig om je drone door een professional te laten controleren. Een reparateur kan de drone volledig uit elkaar halen, alle componenten inspecteren en testen, en eventuele verborgen schade herstellen.

 

Samenvatting van de stappen

Het belangrijkste na een watercrash is om snel en doelgericht te handelen. Hier is een overzicht van de stappen die je moet volgen om de schade aan je drone te beperken:

  1. Accu verwijderen: Haal direct de accu uit de drone en leg deze op een veilige plek.
  2. Spoelen met alcohol of zoet water: Spoel de drone af met isopropylalcohol als hij in zout water is gevallen, anders met zoet water. Bij zoet water kan deze stap worden overgeslagen.
  3. Oppervlakkig drogen: Droog de drone oppervlakkig af met een doek, gebruik geen föhn of rijst.
  4. Professionele reparatie: Laat je drone door een erkende reparateur inspecteren en herstellen.

 

Veelgestelde vragen over drone waterschade

 

Kan ik mijn drone drogen met een föhn?

Ja, je kunt een föhn gebruiken, maar alleen op de koele stand. Hitte kan de elektronische componenten verder beschadigen. Richt de luchtstroom voorzichtig over de drone om zoveel mogelijk vocht te verwijderen zonder extra schade te veroorzaken.

 

Is het veilig om mijn drone in rijst te leggen om te drogen?

Hoewel rijst vaak wordt aangeraden om elektronica te drogen, is het niet de meest effectieve methode voor drones. Rijst kan niet bij alle moeilijk bereikbare plekken komen waar vocht zich ophoopt. Het is beter om je drone door een professional te laten drogen en reinigen.

 

Hoe lang moet ik wachten voordat ik mijn drone weer inschakel?

Geduld is essentieel. Zelfs als je drone aan de buitenkant droog lijkt, kan er nog vocht binnenin zitten. Wacht minstens 24-48 uur voordat je de drone weer probeert in te schakelen. Zorg ervoor dat alle componenten volledig droog zijn om verdere schade te voorkomen.

 

Zijn er waterdichte drones beschikbaar?

Er zijn enkele drones die waterbestendig zijn, maar de meeste consumentendrones zijn dat niet. Zelfs waterbestendige drones hebben beperkte bescherming en kunnen nog steeds schade oplopen bij volledige onderdompeling.

 

Wat moet ik doen als mijn drone niet meer aangaat na waterschade?

Als je drone na het drogen niet meer aangaat, kan er sprake zijn van blijvende schade. Breng je drone naar een erkende reparateur voor een grondige inspectie en mogelijke reparatie. Het kan zijn dat bepaalde componenten vervangen moeten worden om je drone weer werkend te krijgen.

 

Kan ik vliegen met mijn drone tijdens lichte regen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om je drone in natte omstandigheden te gebruiken, zelfs bij lichte regen. Water kan gevoelige componenten beschadigen en leiden tot storingen. Wacht liever op droog weer om je drone veilig te kunnen gebruiken.

 

Hoe kan ik mijn drone beschermen tegen waterschade?

Om waterschade te voorkomen, kun je je drone coaten met een waterafstotende spray, vooral op de elektronische componenten. Daarnaast is het verstandig om niet in de buurt van water te vliegen en altijd de weersomstandigheden in de gaten te houden.

 

Waarom naar een erkende reparateur?

Zelfs als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd, kan er nog steeds verborgen schade zijn die je zelf niet kunt zien of repareren. Een erkende reparateur heeft de tools en kennis om je drone grondig te inspecteren, schoon te maken en eventuele problemen op te lossen. Via Mr Again kun je eenvoudig gekwalificeerde reparateurs vinden die ervaring hebben met drone waterschade.
 

Zoek drone reparateurs

Wat een reparateur doet

Een professionele reparateur zal je drone volledig demonteren en alle componenten reinigen en testen. Onder een microscoop kunnen ze zelfs de kleinste sporen van corrosie opsporen en verwijderen. Ze zullen ook controleren of alle elektronische onderdelen nog goed functioneren en indien nodig vervangen.

 

Waterschade aan je drone kan ernstig lijken, maar met de juiste stappen kun je de schade beperken en je drone mogelijk redden. Het belangrijkste is om snel te handelen: verwijder de accu, spoel de drone af als hij in zout water is gevallen, droog hem oppervlakkig en breng hem naar een erkende reparateur. Met deze aanpak vergroot je de kans dat je drone weer veilig en betrouwbaar kan vliegen.

Heb je hulp nodig bij het repareren van je drone na waterschade? Bezoek Mr Again en vind een gekwalificeerde reparateur bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat je drone weer klaar is voor de mooiste luchtbeelden, zonder de zorgen van verborgen schade.

Wil je meer lezen over veel voorkomende drone problemen en reparaties? Bezoek dan ook deze pagina's: