Het is een nachtmerrie die ons allemaal kan overkomen: je zit gezellig aan de rand van het zwembad of op een bootje in de zomer, en voor je het weet, PLONS! Je telefoon neemt een duik. Of misschien is je telefoon tijdens het koken in een pan met water beland. Wat de situatie ook is, waterschade aan je telefoon is een probleem dat onmiddellijk aandacht vereist. In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen als je telefoon in het water is gevallen.
Tegenwoordig claimen veel telefoonfabrikanten dat hun producten waterdicht zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? De mate van waterdichtheid van een telefoon wordt vaak aangeduid met een IP-certificering. IP staat voor International Protection, en deze classificatie geeft de mate van bescherming tegen stof en water aan. Het eerste getal (6) betekent dat er geen stof in de telefoon kan komen. Het tweede getal geeft aan hoe waterdicht een telefoon is: hoe hoger het getal, hoe beter bestand tegen water.
Een certificering van IP67 betekent bijvoorbeeld dat de telefoon dompeldicht is en dus even onder water kan blijven. IP68 betekent dat de telefoon waterdicht is, en dus minstens even onder water kan blijven. Hoe lang en hoe diep je telefoon onder water kan blijven, verschilt per model en staat in de productinformatie van je telefoon. Echter, ondanks deze certificering, zijn telefoons over het algemeen niet bestand tegen chloor en zout. Ga dus niet met je telefoon zwemmen, zelfs niet als deze waterdicht is.
De stappen die je moet volgen, variëren afhankelijk van de waterbestendigheid van je telefoon en de hoeveelheid water waarmee het apparaat in aanraking is gekomen.
Voor telefoons die aanzienlijk onder water zijn geweest en niet waterbestendig zijn:
Indien je telefoon slechts in geringe mate met water in aanraking is gekomen of waterbestendig is, kun je de volgende stappen nemen:
Als je telefoon opstart, dan is dat geweldig nieuws - hij werkt nog! Als je telefoon niet meer opstart, is er waarschijnlijk sprake van waterschade. Het is dan raadzaam om hem naar een telefoonreparateur te brengen voor een waterschadebehandeling. Zoek eenvoudig naar een reparateur in jouw omgeving die deze behandeling aanbiedt.
Let op: ook als je telefoon het na 24 tot 48 uur weer doet wil dat niet zeggen dat er geen blijvende schade kan zijn. Lees in dit verband door en vooral het stuk "waarom veroorzaakt water schade aan mijn telefoon".
Er zijn enkele acties die je ten koste van alles moet vermijden als je telefoon nat is geworden:
Water kan op meerdere manieren je telefoon beschadigen. Als je telefoon nog nat is en aanstaat of opgeladen wordt, kan er kortsluiting ontstaan. Zelfs als je telefoon na een waterincident nog functioneert, kan er op de lange termijn nog schade ontstaan. Dit kan het geval zijn als er water in je telefoon is achtergebleven. Op de lange termijn kan dit water roest (corrosie) veroorzaken in de metalen onderdelen van je telefoon. Hoewel dit proces niet direct plaatsvindt, kan het na verloop van tijd ervoor zorgen dat je telefoon niet meer functioneert.
Het merendeel van de telefoonherstellers adviseert je om bij elke vorm van watercontact een behandeling voor waterschade te laten uitvoeren. Een dergelijke behandeling is cruciaal als er nog water in je telefoon aanwezig is. Als je vermoedt dat dit het geval is, raden we je sterk aan om zo snel mogelijk een behandeling voor waterschade te laten uitvoeren. Is je telefoon kortstondig in aanraking gekomen met water en heeft hij enige vorm van waterbestendigheid? Dan heb je mogelijk geen behandeling voor waterschade nodig en zal alles in orde komen.
Bij een behandeling voor waterschade zal de reparateur je telefoon volledig openen. Vervolgens wordt het moederbord vaak in een machine geplaatst en ondergedompeld in een vloeistof met een hoog alcoholpercentage. De machine zorgt er daarna voor dat de vloeistof uit je telefoon wordt verwijderd met behulp van ultrasone trillingen, waardoor je er zeker van kunt zijn dat er geen corrosie en kortsluiting kan optreden. De overige onderdelen van je telefoon worden eveneens gereinigd en gedroogd. Tot slot wordt je telefoon opnieuw samengesteld en zou het risico op langdurige schade tot een minimum moeten zijn beperkt.
Heb je andere problemen met je telefoon en ben je benieuwd hoe je die kunt aanpakken? Dan is deze blog waarin we de meest voorkomende telefoon problemen beschrijven interessant voor je. Je leest er wat je zelf kunt doen en ook wanneer het verstandig is om hulp in te schakelen.